top of page

SÖYLER SANAT AKADEMÄ°SÄ°
ÅžAN DERSLERÄ°

 

Åžan'ın Tarihi ve Özellikleri
 
ÅžAN.jpg

ÅžAN

FONASYON sistemi.jpg
VOKAL BÖLGE.jpg
DÄ°YAFRAMDAN NEFES ALMAK.jpg
DÄ°YAFRAMDAN NEFES VERMEK.jpg
DOÄžRU POSTÃœR.jpg

HoÅŸgeldiniz,

 

Oxford Üniversitesi’nden Jeremy Montagu'ya göre müzik, “Duyguları aktaran ses” olarak tanımlanabilir. Bu durumda, yavrusunu sakinleÅŸtirmek için ninni mırıldanan bir annenin sesi de müzikten sayılabilir, ve büyük bir ihtimalle de konuÅŸmanın öncesinde bu basit müzik ÅŸekli vardı.

Müzik ile konuÅŸmanın arasındaki sınır nedir? Ritmin, kalıpların ve ses perdelerini kontrol etmenin müzik açısından önemli olduÄŸunu doÄŸrudur. Ancak bir sone seslendirirken de, aşırı heyecanla konuÅŸurken de aynı kavramlar devreye giriyor. Bu nedenle de Montagu’ye göre, her birimiz kendimizce “Evet bu müzik” veya “Hayır bu bir konuÅŸma” diyebiliriz.

Atalarımız ne zaman müzik yapmaya baÅŸladı? Åžarkı söylemeyi ele alırsak, ses perdelerini kontrol edebilmeyi dikkate almak gerekiyor. Erken insansılara ait kafatası ve çene kemiÄŸi fosillerinden anladığımız kadarıyla, 1 milyon yıl önce, Homo Sapience ve Neandertallerin ortak atası bizler gibi ÅŸarkı söyleyebilecek anatomiye sahipti. Peki söyledi mi? Bunu bilmemiz mümkün deÄŸil.

Otaya dökülebilen ilk ÅŸarkı Sümerler'e ait ve 3400 yaşında. 1950’lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan kil tabletlerin üzerinde yer alan ÅŸarkı dinsel ayinlerde söylenen bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı. 

​

Ses eÄŸitiminin temel ögeleri ve çeÅŸitli söyleme teknikleri bireylerin doÄŸru fonasyon ile rahat bir ÅŸekilde parlak, net ve ajiliteli ses üretmesine katkı saÄŸlar. Temel ögeler ve çeÅŸitli söyleme tekniklerinin kazandırılması için bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak oluÅŸturulan ses egzersizleri sayesinde bireyler seslerini doÄŸru, güzel ve etkili kullanabilirler. Ses eÄŸitiminde, bilinçli bir ÅŸekilde duyuÅŸun (kulağın) ve sesin geliÅŸtirilmesi için sistemli ve düzenli bir çalışma gereklidir. EÄŸitim sürecinde kiÅŸinin kendine “bu ton nasıl tınlamalı?” sorusunu sorabilmesi ve yanıtlayabilmesi geliÅŸimin önemli aÅŸamasıdır. Yani; tınıya baÄŸlı olarak, her vokalin parlaklığının doÄŸruluÄŸu kulak tarafından ayarlanabilmelidir. DoÄŸru, etkili ve kaliteli fonasyon temel ögelerin ve çeÅŸitli söyleme tekniklerinin kazandırılması ile mümkündür. Bu sayede birey sesini daha iyi tanır ve sesini sınırları içerisinde daha etkili bir ÅŸekilde kullanmayı öÄŸrenir.

​

Ses EÄŸitiminin Temel Ögeleri
Postür: DoÄŸru solunum için gerekli olan ilk faktör postür (duruÅŸ) dür. Vücut ne çok yumuÅŸak, ne de çok gergin olmalı, fakat her zaman canlı, dik ve dengede durulmalıdır. En doÄŸru pozisyonu bulmak için, vücudumuzun ortasından sanki bir çizgi geçiyormuÅŸ gibi düÅŸünmek yerinde olur. Omuzlar dik ve geride, baÅŸ ileriye bakar durumda, ayaklara binen ağırlıklar eÅŸit olmalı, aynı zamanda ayaklar arası açıklık, omuz hizasında bulunmalıdır.
Solunum: Nefes ÅŸarkı mekanizmasının motorudur. Nefes olmadan insan larynx de ses üretemez. Nefes yönetimi hava tarafından en etkili bir ÅŸekilde ÅŸarkı söylemek için ihtiyaç duyulan sesin sürdrülebilmesi için kullanılan süreçtir. Åžarkı söylerken, müzik cümlelerinin durumuna göre denetimle veya kaçamak nefes alınır.
a) Denetimli Nefes: Yavaş, uzun, geniş ve yeterince alınmalıdır. Gereğinden fazla nefes almak ses tellerini sıkıştırır. Denetimli nefes hem ağız hem de burundan ya da her ikisinden birlikte alınabilir.

b) Kaçamak Nefes: Çabuk, kısa, geniÅŸ ve yeterince alınmalıdır. Kaçamak nefes sadece ağızdan alınır. Bu nefes; gülme, korkma gibi durumlarda karın duvarının kasılması ile oluÅŸur.

Rezonans Çalışmaları: Fiziksel anlamda rezonans, ilk titreÅŸimin kendisiyle uyumlu ikinci bir titreÅŸimi baÅŸlatması olayıdır. Çalgı ve insan sesindeki ilk titreÅŸimler genellikle müziksel bir ses oluÅŸturacak niteliÄŸe sahip deÄŸillerdir. Bu seslerin müziksel bir nitelik kazanması, dışarıya verilmeden önce titreÅŸimlerinin zenginleÅŸtirilmesi, düzenli ve uyumlu hale getirilmesiyle mümkündür. Larenks tarafından üretilmiÅŸ sesler yansımaya hazırdırlar. Ses, kaynağından çıktıktan sonra çevrenin akustik özellikleriyle de ÅŸekillenerek nitelik kazanır. Buna rezonans olayı denir. Rezonatörlerin temel görevi, titreÅŸen ses tellerinden enerjiyi çekerek, bunu ses telinin yaptığından daha büyük oranda akustik enerjiye çevirmektir. Fakat rezonatörün büyütme oranı, güçlendirdiÄŸi sesin frekansına baÄŸlıdır. Dolayısıyla bazı frekanslar daha fazla güçlendirilir ve ses telinin ses spektrumu deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olur. Rezonatörler sesin ÅŸiddetini arttırdıkları gibi, niteliklerini de önemli ölçüde etkilerler. Zaten ses, kiÅŸisel özelliklerine de bu ÅŸekilde sahip olur. Ses eÄŸitiminde rezonatörler, göÄŸüs ve kafa rezonatörleri olmak üzere sınıflandırılır. GöÄŸüs boÅŸluÄŸunda bulunan (subglottik bölge) soluk borusu ve göÄŸüs kafesi, en önemli göÄŸüs rezonatörlerindendir. Kafa rezonatörleri ise (supraglottik bölge) frekans, ağız boÅŸluÄŸu, damak ve paranazal sinüslerdir. “Rezonans boÅŸlukları, kafa ve gögüs olmak üzere ikiye ayrılır:
1. GöÄŸüs boÅŸlukları: Özellikle kalın seslerde, bir kemanın gövdesi gibi, sesin kuvvetlendirilmesi göÄŸüs boÅŸluklarında olur. Pes seslerde, elimizi göÄŸsümüze dayadığımızda, bu titreÅŸimi hissedebiliriz.
2. Kafa boÅŸlukları: Genellikle ince seslerin çıkarılmasında yararlı olurlar. Bu boÅŸluklar sert dokudan yapılmış duvarlara sahiptir. YumuÅŸak dokular, seslerin tınlamasına engel olurlar.
Genel olarak kalın sesler, hançere altındaki rezonans boÅŸluklarından, ince sesler de hançere üstündeki boÅŸluklardan faydalanılır. Bundan ötürü, göÄŸüs ve kafa rezonansı terimleri kullanılır. Kafa rezonansına MASKE de denir.
Ä°nsan vücudundaki larinks ve ağız boÅŸlukları gibi rezonans boÅŸluklarının büyük bir kısmı hareketlidir. Åžekil deÄŸiÅŸtirebilir. Böylece insan sesi, vokal ve konsonların yardımı ile çeÅŸitli koyuluk, açıklık, parlaklık ve deÄŸiÅŸik ifadeler yaratabilecek kapasitededir.

Artikülasyon Çalışmaları: KonuÅŸma organları devreye girerek gırtlağın ürettiÄŸi sese son ÅŸeklini verir, böylece “voce-voice” konuÅŸmak için kullanılan ses oluÅŸur ve konuÅŸma olayı gerçekleÅŸir. KonuÅŸma organlarının katılımı sonucu oluÅŸan çalışma ÅŸekline veya baÅŸka bir deyiÅŸle harfleri, heceleri birleÅŸtirme ve konuÅŸmaya artikülasyon/boÄŸumlama deniyor. Artikülasyon (BoÄŸumlama), ses tellerinden gelen hava akımının çeÅŸitli organlar yardımıyla anlamlı seslere dönüÅŸtürülmesi sürecidir. “BoÄŸumlanmayı gerçekleÅŸtiren organlarımızı hareket eden ve hareket etmeyen boÄŸumlama organları ÅŸeklinde ikiye ayırırız. Birinci grup: çene, dudaklar, dil ve yumuÅŸak damak hareket eden boÄŸumlama organlarıdır. Ä°kinci grup: diÅŸler, diÅŸ etleri ve damak hareket etmeyen boÄŸumlama organlarıdır. Ä°ÅŸte bu yukarıda saydığım organlarımızın çeÅŸitli hareketleriyle boÄŸumlamayı saÄŸlarız.
Diksiyon Çalışmaları: Güzel ÅŸarkı söylemenin yolu, doÄŸru ve güzel konuÅŸmadan geçer. Yeryüzündeki bütün insanların vücutları aynıdır. Aynı nefesi alır, ayını sesi çıkarabilirler. Tek deÄŸiÅŸen yönleri konuÅŸtukları dillerdir. Önde gelen ÅŸan ekollerini birbirinden ayıran niteliklerin başında, dil-konuÅŸma gelir. 
Diksiyonu ÅŸöyle anlatabiliriz: Söz söylerken duygu düÅŸünceleri doÄŸru, üslubuna uygun olarak anlatmak için sesin uyumunu, söyleniÅŸini, sözcük hecelerinin uzunluÄŸu, kısalığı ve vurguları bakımından doÄŸruluÄŸunu, jesti, mimiÄŸi, takınılacak tavırları yerinde ve güzel kullanma sanatıdır.
Fonasyon: Fonasyon, soluk verme sırasında, akciÄŸerlerden gelen havanın gırtlakta bulunan ses tellerini titreÅŸtirmesi ile ses üretilmesidir.

 

Ses EÄŸitiminin ÇeÅŸitli Söyleme Teknikleri
Odaklama Çalışmaları: Fokuslama/Odaklama bu Ä°ngilizce sözcük “odak” veya “odaklamak” anlamına geliyor. Daha öncede açıklandığı gibi ton kafasının ortasında, damağın üstünde, göz hizasında, burun kökünün arkasında tınlamaya baÅŸlar. Buradaki ton tınının çekirdeÄŸini oluÅŸturur ve maskeye doÄŸru geniÅŸleme yapar. Sesin merkezi dediÄŸimiz yerde oluÅŸan bu tını çekirdeÄŸi fokuslanmış/odaklanmış, yeri doÄŸru olan ve iyi projekte eden tondur.
Entonasyon Çalışmaları: Biz bir söz cümlesinin söyleniÅŸinde çizilen melodi çizgisine (ses dalgalanmasına) entonasyon diyoruz. Entonasyon yolu ile bir cümledeki kuÅŸku, ÅŸaÅŸalama, kızgınlık gibi türlü his ve düÅŸünceler, dinleyene yansıtılabilir. Bu söyleyiÅŸlere, ses tonumuzdaki deÄŸiÅŸiklik eklendiÄŸinde, anlatım daha da güçlenir. Profesyonel veya amatör sanatçılar yaÅŸamlarının bazı dönemlerinde entonasyon sorunları yaÅŸayarak seslendirdikleri melodi üzerinde pesleÅŸmeler ve tizleÅŸmeler yaÅŸayabilirler. Entonasyon bozukluÄŸu veya detone dediÄŸimiz hatalı ÅŸarkı söylemek, genellikle ÅŸarkıcının kulak hafızasının eksikliÄŸini ve ÅŸan açısından da teknik yetersizliÄŸini iÅŸaret etmekteyse de, entonasyon bozukluÄŸu bazen geçici bir durum olarak ortaya çıkar. Bu durumun ortaya çıkışı birçok sebebe baÄŸlı olarak geliÅŸebilir.
Nüans Çalışmaları: Ses perdenizin esnekliÄŸini artırmak, sesinizin frekansını da kontrollü bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirebilmenize baÄŸlıdır. Bunun için yapılması gereken egzersiz, Ä°talyanca’da “messa di voce” olarak adlandırılmaktadır. Bu tanım “sesi yerleÅŸtirmek” olarak açıklanabilir. Bu egzersizde ÅŸan eÄŸitmeni öÄŸrencisi için orta tonlarda, onu çok fazla zorlamayacak bir nota seçer, bu notayı yumuÅŸak ve küçük sesle söyletmeye baÅŸlar, sesin frekansını yavaÅŸ yavaÅŸ arttırır ve yükseltir, ardından tekrar yumuÅŸak ve küçük sesle söylemeye geri döner. Bu egzersiz, verilen herhangi bir nota üzerinde yüksek ve düÅŸük frekansta rahat geçiÅŸler yapabilmeyi öÄŸretir

Legato Çalışmaları: Legato Ä°talyanca baÄŸlamak demektir. Legato söylemek, akıp giden güzel sesleri konsonlarla (sessiz harflerle) bölmeden baÄŸlı olarak söylemek anlamına gelir. Ä°talyan Bel Kanto ekolünün esası budur. Legato bir vokal eserde cümleleri oluÅŸturan ses ve sözlerin birbirine baÄŸlanarak söylenmesidir.
Staccato Çalışmaları: Yine Ä°talyancadan gelen staccato’nun karşılığı dilimizde notaları birbirinden ayrı, tek tek söylemektir. Staccatto, tonun raket üzerindeki pinpon topu gibi, diyaframın bilinçli kullanılan desteÄŸiyle, burun kökü ve damakta belirli noktalarda konsantre tını yuvarlakları-damlaları oluÅŸturması demek oluyor. Buna burun kökü-damak ve diyafram ortak çalışması da diyebiliriz.
Glisssando Çalışmaları: Ä°talyanca kökenli olan bu kelime ve "kaymak ya da kaydırmak" anlamına gelir. Glissando egzersizi tiz ve rahat bir perdeden pes perdeye doÄŸru sesi kesintisiz olarak sesi kaydırma ÅŸeklinde yapılır. Daha sonra aynı yöntemle pesten tize tersi uygulanır.
Tril Çalışmaları: Tril, tonun yarım veya bir aralık arasında tansiyonunu kaybetmeden hızla gidip gelmesi, daha doÄŸrusu inip çıkmasıdır.

Vibrato Çalışmaları: Vibrato tonun/ses perdesinin düzenli titreÅŸimidir, sesin volum ve timbere/renk ve kalitesindeki düzeyinde hiçbir deÄŸiÅŸme olmaksızın, boyun, çene ve dil kaslarının gerilimsiz posizyonunda, iyi bir nefes ayarı ile üretilir. Tona esneklik, yumuÅŸaklık ve zenginlik veren bir ölçüde oluÅŸur.

​


Birebir Åžan Dersleri
(Özel veya Grup)

 

Birebir Gitar Dersleri daimi olarak BeÅŸiktaÅŸ ve Kavacık Ä°stanbul TR ve West Bay, Doha QA ÅŸubelerimizde verilmektedir.

BeÅŸiktaÅŸ ve Kavacık, Ä°stanbul - Türkiye ÅŸubelerimizde; Türkçe, Ä°ngilizce ve Arapça dillerinde ders yapılmaktadır.

West Bay, Doha - Katar ÅŸubemizde; Türkçe, Ä°ngilizce ve Arapça dillerinde ders yapılmaktadır.

​

Derslerimizde; BaÅŸlangıç seviyesi, orta seviye, ileri seviye olmak üzere öÄŸrencilerin seviyelerine göre 3 kademeli bir eÄŸitim yapılmaktadır. EÄŸitmenlerimiz tarafından kayıt öncesi yapılan seviye testi ile bu seviye belirlenmektedir. Birebir derslerimiz tercihinize ve kontenjan durumuna baÄŸlı olarak özel veya gruplar halinde yürütülmektedir.

 

London Müzik Akademisi ile mevcut Akreditasyon Programı'na katılıp sertifika almak isteyen öÄŸrencilerimizin minimum 20 kiÅŸiden oluÅŸan Ä°leri Seviye Programı'na katılıp baÅŸarı ile bitirmiÅŸ olmaları gerekmektedir (sadece Türkiye'deki ÅŸubelerde olabilir). 

 

Akademimiz bünyesinde Birebir Åžan Dersleri için ücret konusunda eÄŸitim kadromuzda bulunan hocalarımız ve eÄŸitmenlerimizin niteliklerine göre farklı fiyat politikası izlenmektedir. Birebir Åžan Dersleri için tercih ettiÄŸiniz hocalarımız ve eÄŸitmenlerimizin ders programı ve ders ücretleri konusunda lütfen bizimle irtibata geçiniz. Bize sitemizdeki telefon numaralarımız, e-posta ya da sitedeki sohbet üzerinden ulaÅŸabilirsiniz.

​


Online Åžan Dersleri
(Özel)

 

BildiÄŸiniz üzere yaklaşık 2 yıl süren pandeminin ardından pek çok kurum ve kuruluÅŸ online sisteme geçti. Bizler de kendimizi bu yönde hazırladık ve online derslerimizle sizlere hizmet vermeye baÅŸladık. 

 

Online Özel Åžan Derslerimiz Türkçe dilnde, Facebook, Instagram, WhatsApp, Telegram, Duo, Zoom veya Skype uygulamalarından sizin tercih edeceÄŸiniz biri üzerinden video konferans ile gerçekleÅŸtirilmektedir.

​

Online Özel Åžan Dersleri'mizde; aynı Birebir Perküsyon Dersleri'nde olduÄŸu gibi baÅŸlangıç seviyesi, orta seviye, ileri seviye olmak üzere öÄŸrencilerin seviyelerine göre 3 kademeli bir eÄŸitim yapılmaktadır. EÄŸitmenlerimiz tarafından yapılan seviye testi ile öÄŸrencilerimizin seviyeleri önceden belirlenmektedir.

 

Akademimiz bünyesinde Online Åžan Dersleri için ücret konusunda eÄŸitim kadromuzda bulunan hocalarımız ve eÄŸitmenlerimizin niteliklerine göre farklı fiyat politikası izlenmektedir. Online Åžan Dersleri için tercih ettiÄŸiniz hocalarımız ve eÄŸitmenlerimizin ders programı ve ders ücretleri konusunda lütfen bizimle irtibata geçiniz. Bize sitemizdeki telefon numaralarımız, e-posta ya da sitedeki sohbet üzerinden ulaÅŸabilirsiniz.​

​

bottom of page