top of page

SÖYLER SANAT AKADEMÄ°SÄ°
KLARNET DERSLERÄ°

 

Klarnet'in Tarihi ve Özellikleri
 
KLARNET.jpg

KLARNET

klarnet3.jpg
klarnet2.jpg
M-A-O-clarinets.jpg
Mustafa Kandıralı.jpg

HoÅŸgeldiniz,

 

Klarnet (klarinet veya gırnata adıyla da bilinir), sert ve dayanıklı aÄŸaçlardan genellikle de abanoz aÄŸacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yaygınca kullanılan bir çalgıdır. 

Bir çeÅŸit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.

Klarnetler, beÅŸ parçanın birleÅŸmesinden oluÅŸur, bunlar:

  • Ağızlık (Bek)

  • Fıçı (Barel)

  • Üst gövde

  • Alt gövde

  • Kalak (Pavillon da denir)

Klarnetin gövdesi silindir biçimindedir. Kalak bölümü ise obuanın kalağına oranla daha geniÅŸtir. Dikkatlice yontulup biçimlendirilen bu kamış parçası, ağızlık üzerine takılır. Çalıcının nefesi ile titreÅŸime geçirilen kamış, boru içindeki havayı titreÅŸime geçirerek ses elde edilmesini saÄŸlar. Çalıcının sol eli yukarıda, saÄŸ eli ise aÅŸağıda olmak üzere az bir eÄŸimle yere doÄŸru tutulur.

Flüt ve Obua gibi, klarnetin gövdesinde de ses deliklerini açmaya ve kapatmaya yarayan metal bir mekanizma vardır. 1840 sıralarında "Boehm sistemi" flüte uygulandıktan sonra, Paris Konservatuvarı öÄŸretim üyesi ve klarnetçi Klosé, bu sistemin klarnete de uygun olduÄŸunu görmüÅŸ ve Boehm sistemi klarnete uygulanmıştır. Daha sonra farklı zamanlarda farklı kiÅŸiler tarafından bu sistem geliÅŸtirilmiÅŸtir.

​

Klarnet, tarihi 19. yüzyılda Chalumeau (Åžalümo) adıyla orkestralarda icra edilen bu nefesli saz klarnetin atasıydı. Fransızcadan gelen bu isim nefesli sazların genel adıydı. Aynı yüzyılda Denner adlı çalgı yapım ustası Åžalümo’yu geliÅŸtirerek bugünkü sisteme doÄŸru ilk adımı atmıştır. 18. yüzyılda keÅŸfedilen enstrümanın orkestraya dâhil edilmesi 1750 yılında olmuÅŸtur. 1800’lü yıllarda klarnetin oda orkestralarında yaygınlaÅŸmasında Mozart’ın rolünün büyük olduÄŸu bilinmektedir. 1812’de Paris Konservatuvarında öÄŸretim üyesi olan Ivan Müller klarnete farklı mekanikler ekledi. Müller’in 13 tuÅŸlu hale getirdiÄŸi enstrüman Denner’in sistemine göre daha karmaşıktı. 1840 yılında ses sistemleri için metal tuÅŸ mekanizması flüt ve obuada olduÄŸu gibi klarnette de kullanılmıştır. Paris Konservatuvarı Klarnet bölümü öÄŸretim üyesi Klose, Boehm Sistemi'ni klarnete uyguladıktan sonra 1860 yılına kadar enstrüman üzerinde mekanik geliÅŸmeler devam etti. 1900-1925 yılları arasında klarnet artık radyo ve stüdyo kayıtlarında önemli yer tutmaya baÅŸladı. Perde sistemlerinin esas amacı akustiÄŸin daha kaliteli elde edilmesi yönünde idi. Åžalümo ile 1600’lerde 1,5 oktav ses geniÅŸliÄŸiyle yola çıkan klarnet Mozart’ın konçerto ve Quintetlerinde yumuÅŸak ve koyu sesiyle klasik, caz ve pop orkestralarının vazgeçilmez nefesli sazı olarak bugün konservatuvarlarda eÄŸitim metotlarında ve müzik literatüründe yerini almıştır.

​

Klarnetlerin Çok kalabalık bir ailesi vardır.Buna benzer birçok türden oluÅŸur..

  • Mi bemol küçük klarnet (yazılan notanın küçük üçlü ince sesini duyurur)

  • Re küçük klarnet * Do klarnet (yazılan notanın aynısını duyurur)

  • Si bemol klarnet (yazılan notanın büyük ikili kalın sesini duyurur)

  • La klarnet (yazılan notanın küçük üçlü kalın sesini duyurur)

  • Basset horn (Fa) (Yazılan notanın tam beÅŸli kalın sesini duyurur)

  • Mibemol alto klarnet (yazılı notanın büyük altılı kalın sesini dyurur)

  • Si bemol basklarnet (yazılan notanın büyük dokuzlu kalın sesini duyurur)

  • La basklarnet (yazılı notanın 1 oktav ve küçük üçlü kalın sesini duyurur)

  • Si bemol kontrabasklarnet (yazılı sesin 2 oktav ve büyük ikili kalın sesini duyurur)

Bu çalgıların tümünün çalınışı aynıdır. Bir tanesinin iyi çalmayı öÄŸrenen, çok kısa bir alışma devresinden sonra, herhangi bir diÄŸerini çalabilir. Yalnızca dört tanesi sürekli orkestrada kullanılır.

  1. Mi bemol küçük klarnet

  2. Si bemol klarnet

  3. La klarnet

  4. Si bemol basklarnet

Bu dört çalgının da dördü birden her yapıtta kullanılmaz. Genellikle besteciler iki si bemol klarnet kullanırlar. Üçlü orkestra kuruluÅŸu ise, bunlara bir de bas klarnet eklenir. Daha büyük orkestralarda mi bemol klarnet ve bir si bemol klarnet daha eklenebilir.

La klarnet Si bemol klarnete çok yakın bir çalgıdır. La klarnetin boyu Si bemol klarnete göre biraz daha uzun, ses rengi biraz daha koyudur. Çalınışı ve ses geniÅŸliÄŸi aynıdır. Yalnız, Si bemol klarnet yazılı olan notanın büyük ikili kalınını, La klarnet ise küçük üçlü kalınını seslendirir. Besteciler bu iki klarnet türünden birini kullanırlar. Bunun en önemli nedenleri ÅŸunlardır:

  1. Daha koyu bir ses rengi isteniyorsa.

  2. Yapıtta çok diyez varsa.

  3. Klarnet partisinin en kalınından Do diyez sesinin kullanılması gerekiyorsa.

​

Klarnetin notaları sol anahtarı üzerine yazılır. Ses geniÅŸliÄŸi 4 oktav kadardır.

Bu geniÅŸlik içinde tüm diatonik ve kromatik sesler elde edilebilir. Dördüncü ek çizgideki sol notasından daha ince notaların çalınması biraz güç olduÄŸu için bu sesler pek kullanılmaz. EÄŸer kullanılması isteniyorsa da küçük klarnet kullanılır. En kalın mi notasından bir sonraki oktav içerisindeki si bemol notasına kromatik olarak olarak, aÅŸağıdan yukarıya doÄŸru ses deliklerinin sırasıyla açılması yoluyla elde edilir. Bu Si bemolün incesindeki seslerin elde ediliÅŸi, flüt ve obuadakinden biraz farklıdır. Flüt ve obuada en kalındaki esas seslerden sonra gelen sesler, bu esas seslerin ikinci doÄŸuÅŸkanları (bir oktav incesi) olarak, daha incelerde ise, esas seslerin genellikle dördüncü doÄŸuÅŸkanları (iki oktav incesi) olarak elde edilirler. Klarinette ise (gövdesi silindir biçiminde olduÄŸundan) elde edilen doÄŸuÅŸkanlar tek sayılıdır (3, 5, 7, 9). Üçüncü çizgi Si sesi klarnetin yazılı en kalın sesi olan mi sesinin dudak ve nefes ayarı, ayrıca bir yardımcı perde yardımı sonucunda çıkarılabilen üçüncü doÄŸuÅŸkanıdır yani 1 oktav ve tam 5'li. bu Si sesinden üçüncü ek çizgi Fa' ya kadar olan sesler kromatik olarak bu yolla elde edilir. Fa' nın daha incesindeki sesler çeÅŸitli yollardan, her klarnetçiye ve klarnet yapısına göre deÄŸiÅŸebilen yollarla elde edilir.

​

Klarinetin dört farklı tınlama bölgesi vardır:

  1. Kalın ses bölgesi : En kalın ses olan Mi' den bir oktav incesi Fa diyez notasına kadar olan bölgedir. Zengin, madeni, gizemli, karanlık ve dramatik sözcükleri ile tanımlanabilir. Bu ses bölgesine "Åžalümo" (Chalumeau) bölgesi de denir. "Åžalümo" klarnetin atası olan eski bir çalgının adıdır.

  2. Kötü sesler : Sol notasından üç yarım perde sonraki si bemol notasına kadar olan bölgedir, klarnetin en kötü sesleridir, zayıf, soluk hem de elde edilmesi biraz daha güçtür.

  3. Orta ses bölgesi : Si notasından ikinci ek çizgi Do notasına kadar olan ve klarnetin en güzel sesleridir. Bu bölgeye "Klarino" (Clarino) ses bölgesi denir. En güzel ve en etkili klarnet soloları bu ses bölgesinde yazılmıştır. Bu sesler duru, parlak, ılık ve etkileyicidir.

  4. Ä°nce ses bölgesi : Ä°kinci ek çizgi Do' dan sonraki daha ince seslerdir. Gür çalındığında sert ve rahatsız edici fakat kısık sesle çalındığında ılık ve yumuÅŸak, flüt ses rengine yakın bir tını özelliÄŸi gösterir.

​

Türk MüziÄŸi icrasında kulanılan klarnet, (G) Sol Klarnet'tir. Aubert sisteminde yapılan bu klarnet çeÅŸidi, musikimizde Türk MüziÄŸine özgü yapısı ve ses geniÅŸliÄŸi ile tanınmaktadır. Ülkemizde 1900'lü yıllardan günümüze deÄŸin Aubert sistemi sol klarnet icra edilmektedir. Türk müziÄŸi için Si bemol Klarnet de kullanılabiliyor olsa da çalma kolaylığı saÄŸlaması nedeni ile Türk müziÄŸi için Sol Klarnet tercih edilir. Ä°ki klarnet arasında temel farklar bulunur. Sol klarnet Si bemol klarnete göre uzundur.

​

Türk MüziÄŸi Klarnet ustaları deyince akla ilk baÅŸta Mustafa Kandıralı gelir. 1930 Kandıra-Ä°zmit doÄŸumlu duayen 15 yaşından itibaren profesyonel olarak klarnet icra etmeye baÅŸlamış, Akopos Alyanaktan özel eÄŸitim almış ve 2020 yılında vefat edene kadar bütün sanat yaÅŸamı boyunca pek çok ödül alarak Türk tarzı klarnet üzerine bir ekol olarak kabul edilmiÅŸtir.​

Günümüzün yine ekol kabul edilen Türk tarzı klarnet üstadı ise 1976 yılında Ä°zmir'de doÄŸan ve 5 yaşından beri klarnet icra eden Hüsnü Åženlendirici'dir.

​


Birebir Klarnet Dersleri
(Özel veya Grup)

 

Birebir Klarnet Dersleri daimi olarak BeÅŸiktaÅŸ ve Kavacık Ä°stanbul TR ve West Bay, Doha QA ÅŸubelerimizde verilmektedir.

BeÅŸiktaÅŸ ve Kavacık, Ä°stanbul - Türkiye ÅŸubelerimizde; Türkçe, Ä°ngilizce ve Arapça dillerinde ders yapılmaktadır.

West Bay, Doha - Katar ÅŸubemizde; Türkçe, Ä°ngilizce ve Arapça dillerinde ders yapılmaktadır.

​

Derslerimizde; BaÅŸlangıç seviyesi, orta seviye, ileri seviye olmak üzere öÄŸrencilerin seviyelerine göre 3 kademeli bir eÄŸitim yapılmaktadır. EÄŸitmenlerimiz tarafından kayıt öncesi yapılan seviye testi ile bu seviye belirlenmektedir. Birebir derslerimiz tercihinize ve kontenjan durumuna baÄŸlı olarak özel veya gruplar halinde yürütülmektedir.

 

London Müzik Akademisi ile mevcut Akreditasyon Programı'na katılıp sertifika almak isteyen öÄŸrencilerimizin minimum 20 kiÅŸiden oluÅŸan Ä°leri Seviye Programı'na katılıp baÅŸarı ile bitirmiÅŸ olmaları gerekmektedir (sadece Türkiye'deki ÅŸubelerde olabilir). 

 

Akademimiz bünyesinde Birebir Klarnet Dersleri için ücret konusunda eÄŸitim kadromuzda bulunan hocalarımız ve eÄŸitmenlerimizin niteliklerine göre farklı fiyat politikası izlenmektedir. Birebir Klarnet Dersleri için tercih ettiÄŸiniz hocalarımız ve eÄŸitmenlerimizin ders programı ve ders ücretleri konusunda lütfen bizimle irtibata geçiniz. Bize sitemizdeki telefon numaralarımız, e-posta ya da sitedeki sohbet üzerinden ulaÅŸabilirsiniz.

​


Online Klarnet Dersleri
(Özel)

 

BildiÄŸiniz üzere yaklaşık 2 yıl süren pandeminin ardından pek çok kurum ve kuruluÅŸ online sisteme geçti. Bizler de kendimizi bu yönde hazırladık ve online derslerimizle sizlere hizmet vermeye baÅŸladık. 

 

Online Özel Klarnet Derslerimiz Türkçe ve Ä°ngilizce dillerinde, Facebook, Instagram, WhatsApp, Telegram, Duo, Zoom veya Skype uygulamalarından sizin tercih edeceÄŸiniz biri üzerinden video konferans ile gerçekleÅŸtirilmektedir.

​

Online Özel Kalarnet Dersleri'mizde; aynı Birebir Klarnet Dersleri'nde olduÄŸu gibi baÅŸlangıç seviyesi, orta seviye, ileri seviye olmak üzere öÄŸrencilerin seviyelerine göre 3 kademeli bir eÄŸitim yapılmaktadır. EÄŸitmenlerimiz tarafından yapılan seviye testi ile öÄŸrencilerimizin seviyeleri önceden belirlenmektedir.

 

Akademimiz bünyesinde Online Klarnet Dersleri için ücret konusunda eÄŸitim kadromuzda bulunan hocalarımız ve eÄŸitmenlerimizin niteliklerine göre farklı fiyat politikası izlenmektedir. Online Klarnet Dersleri için tercih ettiÄŸiniz hocalarımız ve eÄŸitmenlerimizin ders programı ve ders ücretleri konusunda lütfen bizimle irtibata geçiniz. Bize sitemizdeki telefon numaralarımız, e-posta ya da sitedeki sohbet üzerinden ulaÅŸabilirsiniz.​

​

bottom of page